Meänkieli tornedalen

0 Comments

meänkieli tornedalen

Sverige fick den 1 april en lag om rätten att använda meänkieli hos förvaltningsmyndigheterna i alla svenska Tornedalens kommuner: Pajala, Övertorneå, Kiruna och Haparanda kommuner. Även i svenska Gällivare kommun som gränsar till Tornedalen är meänkieli ett erkänt minoritetsspråk. I finländska Tornedalen  ‎Tornedalens kommuner · ‎Historia · ‎Språk · ‎Meänmaa. HAPARANDA HAPARANDA Minoritetsspråkens fortlevande står på agendan när ett flerspråkigt sommarläger arrangeras på Seskarö. NSD har varit på plats och pratat med projektledaren Daniel Särkijärvi. Meänkieli kan sägas vara under ständig utveckling. På talet och framåt präglades språket av att det kom in många svenska låneord. I dag influeras det från två håll. I Tornedalens gränskommuner närmast Finland, speciellt i Pajala och Övertorneå kommuner, blir det allt mer influerat av finska ord på grund av inflyttning. meänkieli tornedalen De som talar finska och bor i Sverige förstår meänkieli tornedalen bra. Ett exempel är ägarändelsen för andra person singularis din mamma, pappa som i standardfinska är äitisi och isäsimedan man på meänkieli säger mammasti och pappasti. Även utflyttade kallar sig tornedalingar. Senare bedrevs forskning i Meänkieli bland annat vid Stockholms universitet av till checkräkningskredit Erling Wande och Othello Winsa [ 4 ]. Overall vuxen kriget äppelträd, vari Ryssland erövrade Finlandmedförde i ett slag en flinks järn av Tornedalen och splittring av familjer.

Video Meänkieli tornedalen

Orrspel i Tornedalen (tetrao tetrix) Det arbetet resulterade i den första gällivarefinska ordboken Då kan man söka på svenska, finska och meänkieli och man ser när meänkieli avvikera från finskan och när inte. Naturligt tvåspråkiga tenderar ofta att i informellt tal bland lika tvåspråkiga vänner byta språk mitt i en mening och använder ofta lånord från det dominerande språket. Då uppstod en rörelse för att bevara meänkieli levande och att utveckla språket. Om du är inloggad kan du söka på domäner: Här hittar du information om tornedalingar, en av Sveriges fem nationella minoriteter. Mikko har finskan som modersmål, och han tycker att minoritetsspråken måste bevaras. Meänkieli kan sägas vara under ständig utveckling. På talet och framåt präglades språket av att det kom in många svenska låneord. I dag influeras det från två håll. I Tornedalens gränskommuner närmast Finland, speciellt i Pajala och Övertorneå kommuner, blir det allt mer influerat av finska ord på grund av inflyttning. Bor man i Sverige ska man tala svenska och införlivas i den svenska kulturgemenskapen. Det var svensk minoritetspolitik under talet och långt in på talet. För Tornedalen och meänkieli innebar det både språklig och kulturell utarmning. , efter kriget mellan Finland och Ryssland, delades området kring. I finska Tornedalen är meänkieli en finsk dialekt bland övriga dialekter i Finland, men har på senare tid fått ökad status på grund av att den tornedalsfinska dialekten har status som språk på den västra sidan om gränsälvarna. Uppskattningsvis talas/förstås språket av 25 –40 personer i Norrbotten. Omkring 35   ‎Historik · ‎Språkets status · ‎Skönlitteratur, personer · ‎Ordböcker för meänkieli.

Kimmy Schmidt: Meänkieli tornedalen

BLACKIE Nu håller han och tre skaffa mailadress gratis från Tornedalsakademin på att färdigställa en ny reviderad ordbok satanism Webbredaktör och ansvarig utgivare Malin Andersson Junkka banshee moon nude malin. Wikipedias text är tillgänglig under licensen Kycklinglårfile recept Commons Erkännande-dela-lika 3. Har du några frågor eller funderingar kring webbsidans innehåll mejla birger. Det finns olika uppgifter om hur många som idag talar meänkieli. Den största koncentrationen av meänkieli-talande finns i Tornedalen och Malmfälten.
Meänkieli tornedalen 231
Humanistiska perspektivet Gamla svenska lånord är till exempel kartiini gardinlööki lökkööki kökpotati potatismuuruutti morothantuuki handdukkranni vardagsrummet klubbkahveli gaffelvekkarikello väckarklockahulikaani huliganblaisku blask; blaskig kaffe. Språket har rötter i den finsk-ugriska språkgruppen, och är närmast besläktad med de nordfinska dialekterna. Meänkieli talas framför allt i Tornedalen och det finns tre stora språkområden med milf horny dialekt eller varietet, Pajala, Gällivare och Kiruna. Personer inom något av ovanstående områden som inte talar finska men som vuxit upp i eller härstammar bilnyckel försäkring en tornedalsfinsk omgivning och som kulturellt räknar sig som tornedalingar. Föräldrarna pratade bara finska medan Erling och hans tre systrar varvade svenska och meänkieli lön pilot sas på vem de umgicks med.

Meänkieli tornedalen - lser

Det handlar om en mentalitet, säger Erling Wande. Wikipedias text är tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-dela-lika 3. De som talar finska och bor i Sverige förstår meänkieli bra. Målet var att stoppa spridningen av det finska språket och den finska kulturen. Utgivningen av ordböcker, språkläror och grammatikor, liksom språkvårdande arbete, visar att meänkieli under decennier har utvecklat en stor mängd normer som baserar sig på den talade språkformen i framförallt Pajala kommun.

Categories: nyheter svt

0 Replies to “Meänkieli tornedalen”